Agenda

1 agenda-item
Bijvoorbeeld: 16-01-2021
Bijvoorbeeld: 16-01-2021

Uitnodiging openbare les bij te wonen van dr.ir. Mieke Oostra, getiteld: Nieuwe Energie

De opgave van de energietransitie is een uitdagende, een kolfje naar de hand van techneuten en techneuten-in-spé. Als je een analyse van de huidige maatschappelijke opgaves maakt die allemaal zo hun gevolgen hebben voor de bestaande gebouwde omgeving, blijkt dat je de energietransitie als onderdeel moet zien van een grotere transitie. Daarmee wordt de opgave complexer en lastiger dan die zo op het eerste gezicht lijkt. Nu worden we als mensen gelukkig ook steeds slimmer in de omgang met dergelijke ingewikkelde opgaven.

Terugkijkend naar de lessen die historisch economen hebben opgehaald in hun studie van soortgelijke periodes in het verleden, weten we één ding zeker, de toekomst werd altijd beter. Beter dan we ons van tevoren hadden kunnen voorstellen. We weten ook dat de grote maatschappelijke opgaven van dat moment altijd richting hebben gegeven aan de innovatiekracht. Dit keer kan er geen twijfel zijn over wat de richting is van de huidige omwenteling; het klimaat verandert en de planetary boundaries zijn onverzettelijk. De problemen waar we voor staan zijn wicked, de spaghettiberg van opgaves is hoog en complex. Omdat het niet alleen een technologische of economische opgave blijkt, maar vele maatschappelijke facetten heeft, is het geen wonder dat we er tegenaan hikken, ondanks dat ons weten, geweten én de portemonnee ons in niet mis te verstane bewoordingen laten weten dat we nu toch écht iets te doen hebben. De huidige ICT-technologie maakt het mogelijk om de oplossingen hiervoor op een fijnmazige manier in te vlechten in alle aspecten van ons dagelijks leven. Aan ons om deze toekomst gezamenlijk vorm te geven voor de energietransitie in de gebouwde omgeving.

Binnen deze context vindt het onderzoek binnen het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad plaats. Er zal stil worden gestaan bij wat dit betekent voor het onderzoek van het lectoraat. Ook is er aandacht voor de betekenis van dit alles voor de rol van de ingenieurs die wij hier bij de HU opleiden bij het Instituten voor de Gebouwde Omgeving (IGO) en Engineering & Design (IED).

Het lectoraat is onderdeel van Kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven en het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en verbonden met Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO) en het Instituut Engineering & Design.

Voorafgaand aan deze openbare les is er vanaf 13.00 uur de gelegenheid om een aantal labfaciliteiten te bezoeken die gelieerd zijn aan het lectoraat: het EnergieLab met de Klimaatkamer, het Duurzame Energie Proeftuin (DEP) en het Denverhuis, onderdeel van Living Lab Wonen 3.0.

Klik hier voor de uitnodiging en praktische informatie

09 juli 2019, 14:30 tot 18:00 | : Hogeschool Utrecht, Padualaan 101, Utrecht Science Park
jul09