Nederland stedenland

NederlandStedenland-voorzijde.jpg

De stad verandert. Door vergrijzing, groei - of juist krimp -, door het wegtrekken van hogeropgeleiden of juist de aanwezigheid van solide werkgevers. Hoe het ook zij: er is een ingrijpend veranderende vraag naar wonen en voorzieningen. De manier waarop mensen werken en winkelen stelt haar eigen opgaven. Vervoer, vastgoed en een kwalitatief goede openbare ruimte zijn thema’s die volgen op de hielen. En tenslotte roepen klimaatveranderingen vragen op over watermanagement en duurzaamheidsmaatregelen.

Welke vraag we ook bij de hoorns vatten, ze hebben allemaal één ding gemeen: het rendement wordt hoger als we gebruik maken van het DNA, de eigen identiteit zoals die besloten ligt in de stad en haar erfgoed. Hoe maak je optimaal gebruik van dit DNA? Hoe help je de stad de toekomst in met behulp van ons erfgoed? 

In dit dossier:

Extreme regenval: kostenpost of kans?

Op het gebied van water hebben we al heel wat vlieguren gemaakt. Internationaal worden we geroemd en gevolgd als het gaat om innovaties op dit vlak. Anno nu staan we aan de vooravond van een nieuwe uitdaging: de gevolgen van de klimaatverandering op onze openbare ruimte.

Tijdlijn Nederlandse stedenland

Handelssteden, woonsteden, strategische nederzettingen of centra in concurrentie met het platteland, de Hollandse steden zijn een belangrijke factor in het cultuurhistorisch evenwicht van het Nederlandse landschap.